De Activiteiten

Ieder seizoen, tussen oktober en maart, kunnen scholen en organisaties met hun leerlingen en cliënten met een verstandelijke beperking, komen genieten van de schaatssport. Stichting Anton Huiskes organiseert schaatsactiviteiten tussen oktober en maart, elke donderdag, van half twaalf en half twee.

De begeleiding wordt verzorgd door een groep vrijwilligers, die vaak al vele jaren met groot plezier dit werk doen.

Elfstedentocht_foto_onderdeel1

De Vechtsebanen

Sports & Businesscampus De Vechtsebanen is de kunstijsbaan in Utrecht waar wij met de deelnemers schaatsen. Het complex ligt in Utrecht Noord. Ideaal gelegen aan de ringweg N230, daardoor makkelijk te bereiken. De schaatsactiviteiten vinden plaats op de binnenbaan. Als het niet te druk is, kunnen gevorderde schaatsers op de buitenbaan rijden. Uiteraard onder begeleiding.

Speciale activiteiten

Sinterklaas_foto_onderdeel 1Twee keer per jaar vinden er speciale activiteiten plaats waar alle deelnemers weken naar uitkijken. Zo komt begin december Sinterklaas met enkele Pieten een paar rondjes mee schaatsen. En de jaarlijkse seizoenafsluiting is in maart met een heuse ‘Elfstedentocht’.

Type schaatsen

Bij de Stichting Anton Huiskes kun je schaatsen lenen. De 3-ijzerschaats en de hockeyschaats.

  • hockyschaatsenOp 3-ijzerschaatsen wen je aan het ijs. Je oefent het schaatsen en je evenwicht.
  • Heb je een goed evenwicht en durf je het aan, dan schaats je op hockeyschaatsen.
  • Voor mensen die vaak schaatsen op noren, hebben we een paar noren te leen. Je mag je ook eigen schaatsen meenemen.
  • Neem altijd een muts en handschoenen mee
    Op het ijs draagt iedereen een muts en handschoenen.

 

Activiteiten in het lopende seizoen 2016 – 2017

Vanuit  De Mozarthof; de Rafaelschool; De Herderschêeschool; drie locaties van de Stichting Reinaerde; De Gooise praktijkschool;  Stichting de Wilg; Auris fortaal; de Rafaëlschool ; Stip VSO; Wereldkidz Meerklank en Mytylschool Ariane de Ranitz, komen zo’n 600 verschillende leerlingen en deelnemers naar de Vechtse Banen in Utrecht.  Met elkaar trekken ze dit seizoen bijna  2250 keer de schaatsen van de Stichting Anton Huiskes aan. De een zelfstandig, de ander met ‘n beetje of veel hulp.   Ondersteund door (ca. 18) vrijwilligers van de stichting en eigen begeleiders, worden ze uitgenodigd en uitgedaagd om kennis te maken met /en gezond te bewegen op het ijs.  De een kan goed schaatsen na een korte tijd en vermaakt zich met ijshockey; buiten schaatsen met begeleiding of  “remmen leren”.  De ander krabbelt supertrots met ‘drie-ijzerschaatsen’ achter een rekje. Weer een ander hangt eerst een tijd over de boarding  om alleen maar te kijken en voelt met  handen en voeten hoe koud en glad het ijs is, voordat ze (misschien wel een week later), voorzichtig het ijs op loopt en nog weer een week later met drie-ijzerschaatsen aan de voeten voorzichtig een rekje voort schuift.

‘plezier en verantwoord bewegen – ieder op zijn eigen niveau’. Daar gaan we voor!

Op 16 februari 2017 sluiten we het seizoen af met een heuse 11stedentocht.  Iedere deelnemer kan een 11-stedenkruisje verdienen en trots de lente in.

20170224_140057

20170224_140622

Activiteiten in Seizoen 2015 – 2016

Tussen oktober 2015 en half februari 2016 ging er ca. 1450 x een kind of jongere de ijsbaan op. Zij kwamen met begeleiders vanuit  11 organisaties in en rond Utrecht naar de Vechtse banen toe.  De Stichting Anton Huiskes maakte dit mogelijk met de inzet van 18 vrijwilligers door:

  • het ter beschikking stellen van (aangepaste)schaatsen, rekjes, sleeën, schaatssteppen, hockey spullen.
  • En vooral door aandacht en handreikingen te geven aan jongeren/kinderen en hun begeleiders om de “ijs-ervaringen” zo aangenaam mogelijk te maken.
  • Huur van de binnenbaan
  • Financiers te zoeken en vinden voor benodigd vervoer en dit vervoer te regelen.

In seizoen 2015 2016 ontwikkelde de stichting, samen met bureau Opaal, een document voor scholen en andere deelnemende organisaties  met het doel een handreiking  te bieden bij het verantwoorden van het schaatsevenement als lesactiviteit voor zeer moeilijk lerende kinderen (en kinderen met meervoudige beperkingen).  Het document is in 2016 aangeboden aan de betreffende scholen en is daar enthousiast ontvangen.

Het lijkt erop dat het document stimulerend werkt, want de stichting zag voor het seizoen 2016 2017 de aanmeldingen stijgen met  25 %.

 

Vooruitblik op activiteiten in Seizoen 2017 – 2018

Het doel van de stichting is om ten minste 14 schaatsdonderdagen te organiseren tussen oktober  2017 en half maart 2018. Op dit moment is er al zekerheid over 50 deelnemers die 12 x komen schaatsen. Eind juni 2017 willen we het rooster in concept klaar hebben.